Par Swarovski vēsturi un kristālu kvalitāti

Swarovski kristālu vēsture patiesībā ir ne vien interesanta, bet noteikti arī iedvesmojoša. Tas ir stāsts par vienkāršu puisi, Danielu Svarovski (Daniel Swarovski). Viņš spējis izveidot savu uzņēmumu un attīstīt to par ietekmīgu zīmolu, kas nu jau pazīstams visā pasaulē un gūst peļņu miljardu eiro apmērā. 

Jau vairāk kā 120 gadu garumā Swarovski zīmols ir izcēlies uz citu uzņēmumu fona. Tas ir spējis noturēt savu pozīciju un pierādījis nesabrucināmu konkurētspēju. Līdz pat šai dienai Swarovski zīmols slīpē vienus no pasaulē labākajiem kristāliem, kas tiek izmantoti rotaslietās, apģērbos un apavos, dekorācijās un aksesuāros. 

Mūsdienās Swarovski kristāli ir modes ikona un ar tiem tiek rotātas visneiedomājamākās lietas un bieži vien noteikts statuss sabiedrībā. Šogad kāda sociālo mediju zvaigzne pārsteidza pasauli ar Lambordžini mašīnu, kuras pārklājumu viscaur rotā vairāk kā 2 miljoni Swarovski kristālu. 

Swarovski kristāli uz auto

Swarovski zīmola vēsture

Swarovski zīmola stāsts sākās ar cilvēka rokām darinātiem dārgakmeņiem, kas nāk no Austrijas. Lai arī tas ne visiem zināms, šie dārgakmeņi patiesībā ir ražoti no stikla pēc īpašas un slepenas tehnoloģijas. Uzņēmuma stāsts sākas 19. gadsimtā Čehijā, kur Daniela Svarovska tēvam piederēja neliela stikla rūpnīca. Mācoties no sava tēva un apgūstot labākās stikla slīpēšanas tehnikas, Daniels ātri vien kļuva par prasmīgu un zinošu stikla slīpētāju. 

1892. gadā Daniels savā īpašumā ieguva ierīci, kas stikla griešanu padarīja par daudz ātrāku un efektīvāku procesu. Ar kvarca, smilšu, minerālu un šīs jauniegūtās ierīces palīdzību tika veidoti neaptverami skaisti, precīza griezuma un augstas kvalitātes kristāli. Izejmateriālu proporcijas tiek glabātas kā ģimenes biznesa noslēpums, kas netiek atklāts vēl joprojām. Tieši tas nosaka augstu kristālu kvalitātes rādītāju un ir iemesls tam, kāpēc Swarovski ir līderu topā arī pēc nu jau gandrīz 130 gadu ilgas darbības.

Meklējot uzņēmuma darbībai izdevīgāku lokāciju, 1895.gadā Swarovski tika pārcelts uz Austriju un nu kristālu galvenais ražošanas punkts bija Vatensa (Wattens). Tā ir ļoti skaista vieta, kas vēl joprojām ir viens no galvenajiem tūristu piesaistes punktiem visā Austrijā. Šī vieta nosaukta par Kristallwelten un tā piedāvā neaizmirstamu multimediālu šovu kristālu rūpnīcas apmeklētājiem. Tā ir iespēja priecēt acis ne vien ar skaisto apkārtni, bet arī uzzināt vairāk par Swarovski kristāliem ar vizuāli apbrīnojamu mirdzumu un kristālu pildītām alejām, dekorācijām un gaismu šoviem. 

1989.gadā Swarovski zīmola logo no sākotnējā ēdelveisa zieda tika nomainīts uz gulbi. Ēdelveisa zieds apzīmēja alpinismu un šķīstību, kas sākotnēji gan lokācijas dēļ, gan kristālu mirdzuma dēļ šķita piemērots zīmola logo. Taču laikam ejot, uzņēmums nolēma nomainīt zīmola atpazīstamības simbolu pret gulbi, kas izstaro ne vien spēku un graciozitāti, bet arī eleganci un izsmalcinātību. Tas zīmolam īpaši piestāvēja piecdesmitajos gados, kad Swarovski kristāli sāka pārņemt modes pasauli. Tie parādījās apģērbos, tika izmantoti kā dekori frizūrās un kalpoja par milzu iedvesmas avotu tādiem vispasaules līmeņa dizaineriem kā Coco Chanel. Tāpat nevar nepieminēt Swarovski popularitātes plūsmu, kas kristālus ieveda šovbiznesā, parādoties tādās ikoniskās Holivudas filmās kā Džentlmeņi izvēlas blondīnes ar Merilinu Monro (Marylin Monroe). 

Piecas paaudzes vēlāk, Swarovski vēl joprojām turina ražot pasaulē visvairāk atpazīstamos kristālus no pašu rūpnīcas Vatensā, Austrijā.

Swarovski kristālu rūpnīca alpos

Swarovski kristālu kvalitāte

Esot kristālu vispasaules zīmolu topu augšgalā, Swarovski uzņēmums ir zināms ar savu ražojumu augsto kvalitāti. Kristāli ar nepilnībām, to starp, burbuļiem un švīkām, netiek uzskatīti par pilnvērtīgiem kristāliem Swarovski rūpnīcā. Augsta kvalitāte ir zīmola galvenais nosacījums pēc kura tiek ražoti dārgakmeņi, un, ja žilbinoša un mirdzoša kristāla vietā tiek manīts duļķains, gaismu neatstarojošs akmens – tas tiek uzskatīts par Swarovski standartiem neatbilstošu veikumu. 

Zīmols lepojas ar saviem kvalitātes standartiem un parūpējas par to, lai iegūtā pasaules slava tiktu attaisnota. Īsteniem Swarovski kristāliem ir jābūt identiskiem. No tiem jāstaro pārliecībai par to autentiskumu un dizainu, lai atbilstu augstajiem, Swarovski noteiktajiem ražošanas standartiem. Kristāliem jāatbilst vairākiem nosacījumiem, lai tie tiktu uzskatīti par kvalitatīviem.

Ar ES regulām noteikts, ka kristāls satur vismaz 24% svina piejaukumu. Swarovski kristāli tiek veidoti no stikla ar svina koncentrāciju 32% apmērā, kas ir izteiksmīgs kvalitātes rādītājs pats par sevi. Lai arī svins ir toksiska viela, jāņem vērā, ka šis svina daudzums kristālos nav kaitīgs cilvēka ķermenim. Turklāt tieši svina piejaukums stiklam sniedz kristālam to papildus mirdzumu, kas tik ļoti raksturīgs Swarovski rotaslietām. Zīmola kristālu ražošanas ierīce ir tik jaudīga un precīza, ka tā spēj radīt kristālu ar līdz pat 100 šķautnēm, lai spoguļotu un liektu gaismu dažādos virzienos. Pēc šī griešanas procesa, kristāls tiek pulēts līdz perfekcijai. Noteiktiem kristāliem ir īpaša virskārta. AB kristāliem, piemēram, ir metāla pārklājums, kas atstaro gaismu varavīksnes veidolā kā hameleons.

Atgriežoties pie kvalitātes standartiem, Swarovski kristāliem ir jābūt identiskiem gan griezumā, gan izmērā. To fasādei ir jābūt caurspīdīgai – bez burbuļiem, bez skrāpējumiem, bez eļļaina spīduma. Īsts Swarovski kristāls ir  līdz perfekcijai nopulēts. Katra kristāla spīdumam ir jāatgādina dimanta mirdzums, visām šķautnēm ir jāsavienojas un tām jābūt vērstām uz augšu. Krāsainiem kristāliem ir jābūt nepārprotami vienādā tonī. Swarovski kristālu vizuālajā izstrādē ir absolūti nepieciešama pilnīga precizitāte. Kristāli tiek pārdoti pa vienam – kopā nesaistīti. Izņēmums ir Swarovski ražotās pērles. Tāpat Swarovski zīmolam ir īpaši svarīgi, lai kristāli tiktu iegādāti tikai un vienīgi no uzņēmuma pilnvarota pārstāvja.

Swarovski sertifikāts Nela Gems rotām

Mēs savām rotām pievienojam unikālu, Swarovski izsniegtu sertifikātu, kas garantē to autentiskumu un kvalitāti. Rotas vari iegādāties šeit.

Swarovski rotas Nela Gems