Mīlestības valodas un dāvanas kā veids izrādīt mīlestību

Ko darīt, ja ļoti vēlies, lai tev dāvina ziedus un rotas, izsaka komplimentus, bet vīrietis to nesaprot? Vai ir iespējams iemācīt savam partnerim mīlestības valodu? Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, mēs uzgājām Gerija Čepmena grāmatu "Piecas mīlestības valodas".

rotas kā dāvana sievietei

Dr Gerijs Čepmens atšķir iemīlēšanās un mīlestības jēdzienus. Iemīlēšanās ir īslaicīgs emocionāls uzliesmojums, kas negaidīti uzplauksnī un arī negaidīti pazūd. Mīlestība — tā ir izvēle, kas prasa disciplīnu un rūpes. Tu centies otra cilvēka labā, un, ja tev tas izdodas, tad tu pats priecājies, ka patiesi mīli.

Čepmens saka, ka pastāv piecas mīlestības valodas:

  • Uzslavas
  • Laiks
  • Dāvanas
  • Palīdzība
  • Pieskārieni

mīlestības valodas un dāvanas

1. Uzslavas ir viena no piecām pamatvalodām. Ir cilvēki, kuriem ir ļoti svarīgi tikt novērtētiem un uzslavētiem. Kad šādus cilvēkus apbrīno, viņi ir pateicīgi un gatavi jebkādiem varoņdarbiem. Slavēšana un atbalsts palīdz partnerim justies svarīgam. Tie tuvina un dziedē, un dod jums apņēmību iet un darīt. Svarīgi ir apbrīnot ne tikai iespaidīgus rezultātus, bet arī pamanīt mazās lietas. Runājiet par partnera stiprajām nevis vājajām pusēm, tad viņš priekš jums gāzīs kalnus.

2. Cilvēkam, kurš runā laika valodā, galvenais ir pavadīt laiku vienam ar otru. Būt kopā nozīmē pievērst uzmanību vienam otram, ne tikai atrasties blakus. Pavadot laiku kopā, partnerim ir jāvelta visa uzmanība, jārunā un jāklausās, koncentrējoties uz otru cilvēku. Ja jūsu partnera valoda ir laiks, jums nav jāmeklē viņa problēmu risinājumus. Jums ir jāspēj parādīt, ka dzirdat un saprotat. Ir jāieklausās, jāiejūtas, jācenšas izprast otra domas, jūtas un vēlmes.
Dažreiz iemācīties klausīties ir gandrīz tikpat grūti kā iemācīties svešvalodu. Bet, lai saprastu savu partneri, jums tas ir jādara. Centieties nevis ieteikt, bet just līdzi. Mēģiniet saprast, nevis piedāvāt risinājumu. Uzdodiet vairāk jautājumu un mēģiniet koncentrēties uz personu, nevis uz problēmu.

3. Daudziem mīlēt un dot ir viens un tas pats. Tāpēc dažiem redzami mīlestības simboli slēpjas dāvanās. Cilvēks, kurš runā dāvanu valodā, neskatās uz cenu, jo galvenais ir uzmanība. Dāvanu valoda ir visvienkāršākā. Jūs varat iegādāties dažus sīkumus vai izgatavot kaut ko ar savām rokām. Pat jūsu klātbūtne var būt dāvana. Ja saprotat, ka jums ir nepieciešama šāda uzmanība, pasakiet to skaļi. Varbūt jūsu partneris vienkārši nesaprot, ka jums tas ir svarīgi.

4. Ja tev šķiet, ka partneris nepalīdz, un tev ir apnicis visu darīt pašam, tad par to vajag atklāti pateikt. Palīdzība var būt dažāda: sakārtot automašīnu, aizvest no darba, uzkopt dzīvokli vai pastaigāties ar suni. Palīdzot savam partnerim, jūs mēģināt viņu iepriecināt, izrādot savu mīlestību. Galu galā palīdzība prasa laiku un pūles. Ja jums ir patiešām svarīgi, lai jūsu partneris palīdzētu ar kaut ko, kas jums sagādā grūtības, un viņš to nesaprot, jautājiet. Vajadzētu gan palīdzību lūgt, nevis pieprasīt. Un neapvainojieties, iespējams, jūsu partnerim ir atšķirīga izpratne par attiecībām.

5. Pieskārieni dažiem ir vienīgais veids, kā sajust mīlestību. Šādiem cilvēkiem ir ļoti svarīgi sadoties rokās, viņi ir pastāvīgi jāapskauj, jāskūpsta, jāapčubina. Šādiem cilvēkiem noteicošie ir taustes receptori. Taču esiet uzmanīgi: ne viss, kas jums patīk, var iepriecināt jūsu partneri, tāpēc labāk pajautājiet viņam par viņa vēlmēm. Šādiem cilvēkiem ir ļoti svarīgi izjust fizisko tuvumu. Ja jūsu partneris ir no šīs grupas, galvenais, kas jums jādara grūtos laikos, ir būt blakus. Partneris tavās rokās atradīs vairāk mierinājuma nekā jebkuros iedrošinājuma vārdos.
Kā saprast, kāda ir mana mīlestības valoda?
Kad tu jūties mīlēts? Ja nevari atbildēt, var rīkoties otrādi: kas tev visvairāk pietrūkst attiecībās? Kas tev sāp visvairāk? Ja mīļotā kritika un nosodījums tevi skar vissmagāk, tad tava valoda ir uzslavas. Ja tevi skumdina ziedu trūkums mājās un reti pārsteigumi, tava valoda ir  dāvanas. Ja esi aizvainots, ka mīļotais vienmēr ir darbā, un maz esat kopā, tad tas ir laiks. Padomājiet par to, kā jūs pats paužat mīlestību, ko jūs darāt attiecībās. Jūs droši vien vēlētos saņemt to pašu pretī.
dāvana mīļotajai svētkos
Back to blog